Seinen en wissels zelf aansturen? Kom naar HTM locatie ’s Gravemade

Locatie

Delftweg 38
2289 AL Rijswijk

Openstelling

16 September

Te zien en te doen

Interactief, Openstelling project of gebouw

Faciliteiten

Binnen, Buiten
p

Organisatie

HTM Personenvervoer N.V.

De HTM locaties De Werf en ’s Gravenmade openen 16 september van 10.00 tot 15.00 uur de deuren voor belangstellenden. Neem deze dag een kijkje in de keuken en zie hoe we bepaalde werkzaamheden uitvoeren. Je mag het ook zelf proberen! Daarnaast kunnen MBO en HBO leerlingen kennis maken met HTM als bedrijf en leerschool. Alle onderdelen van de afdeling Infrastructuur zijn op het opleidings- en opslagterrein ’s Gravenmade aan de Delftweg in Rijswijk. Alle andere onderdelen vinden plaats in HTM locatie De Werf, De Werf 30 in Den Haag, bij de afdeling Voertuigen.

Locatie ‘s Gravenmade
Op de locatie ’s Gravenmade laten de medewerkers van de afdeling infrastructuur zien wat er voor nodig is om iedere dag de trams goed op de rails te laten rijden waarbij de techniek de drijvende kracht is. Zo is te zien hoe zij werken achter de schermen en zorgen dat andere afdelingen binnen HTM op hen kunnen bouwen. Door het werk op de juiste manier op elkaar af te stemmen, zorgen zij voor een betrouwbaar railnetwerk.

Tijdens de open dag mogen de deelnemers zelf de aansturingen bepalen van het seinenstelstel van de RandstadRail voertuigen. Ze wisselen kleine componenten in een IXL (aansturingsruimte) en kijken wat dit voor impact heeft in het sein. Het wissel op ‘s Gravenmade is elektrisch aan te sturen. We laten zien waarom het belangrijk is om ter hoogte van de “witte stip” in de baan te stoppen met de tram. Zo zie je wat dat betekent voor de bediening van het wissel en wat het wissel doet.

Ook mogen de deelnemers in één van onze wisselcomplexen zelf de spuitlans bedienen. Buiten de uitleg wat wij doen en wat daarmee het resultaat is, beleven zij de kracht van de waterdruk die noodzakelijk is om vervuiling uit wissels te verwijderen. De deelnemers zien ook met welke gereedschappen en middelen onze medewerkers dagelijks moeten werken. Daarbij kunnen zij ook kort ervaren hoe zwaar het is om b.v. te temperen.
Verder kunnen de deelnemers zien hoe het lassen aan een stuk spoor gaat en mogen zij een eigen trofee lassen en mee naar huis nemen. Ook is er aandacht voor het meten en inspecteren van de sporen en kunnen de echte dare devils in een bovenleidingsmontagewagen maar liefst 18 meter de lucht in.

Ook de Vakschool Techniek is op deze locatie aanwezig. Dit is ons opleidingsinstituut voor leerlingen maar ook voor HTM’ers en nieuwe medewerkers die in dienst komen. De techniek bij HTM is zo specifiek dat je vooral in de praktijk de diverse kennisgebieden moet leren en onder de knie moet krijgen. Naast het opleiden van medewerkers is de Vakschool Techniek ook verantwoordelijk voor het (her) certificeren van medewerkers, psychologische en medische keuringen en het leren en onderhouden van nieuwe assets.

Dat is goed voor de ontwikkeling van HTM én van jezelf! Door te blijven leren vergroot je je kennis, groei je als persoon en zijn je kansen op de arbeidsmarkt ook beter, een win-win dus voor iedereen.

Ook interessant?